De openbare consultatieronde van de Europese unie is een kans om onze digitale wereld en onze eigen plaats erin te herzien.

Laten we eens op een andere manier beginnen beste lezer. Neem de tijd om op te kijken van je scherm. Wellicht liggen er heel wat elektronische toestellen binnen je blikveld. Nu, ken je de sociale en milieu-impact van deze producten? Hoeveel van de toestellen kan je zelf herstellen? En eerlijk wezen: is het niet veel gemakkelijker om een nieuw toestel te kopen dan een oud te herstellen?

In een tijd waarin we als maar meer leunen op technologie is het vanzelfsprekend om een nieuw toestel te kopen wanneer we ons oude niet zelf kunnen herstellen. Enigsinds ironisch is het dat we heel wat interactie doen via aanrakingen op een scherm, maar dat we terzelfdertijd het contact verliezen met het toestel zelf. En vergis je niet: het probleem start of eindigt niet met een gebroken scherm van je smartphone. Het gaat over de hardware van je besturingssysteem, het netwerk dat je gebruikt, het businessmodel, de digitale technologie en de impact van de industrie op de omgeving, samenleving en private levens.

Het is tijd om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. En hier komt FairTEC in beeld. We geloven dat organisaties een verantwoordelijkheid hebben om zelf oplossingen en diensten aan te bieden die de impact verlagen en die het gedrag van gebruikers veranderen. Daarom werken we samen om geloofwaardige en duurzame alternatieven voor te stellen die leiden tot een paradigma shift.

Een kans op echte verandering.

De Europese Comissie heeft recent een consultatieronde uitgestuurd rond de “duurzame consumptie van goederen – promotie van herstel en hergebruik”. De comissie wil het Verkoop en Goederen Directief amenderen en denkt eraan om nieuwe bijkomende wetgeving te creëren rond het recht op herstel. Dit zal consumenten aanmoedigen om hun goederen langer te gebruiken of om ze te herstellen bij defect én om meer tweedehands of refurbished goederen te kopen. In andere woorden: het benadert zo dicht als kan een echte opening naar duurzame verandering. Dit is een moment dat FairtTEC niet aan zich kon laten voorbijgaan.

Het meest duurzame product is het product dat je al hebt, gebruik het zolang mogelijk!

Het zit zo: elke wetgeving rond ontwikkeling leidt onvermijdelijk tot de creatie van nieuwe producten. Maar echte duurzame ontwikkeling draait niet om nieuwe producten, maar om gebruik, levensduur en een gevoel van trots over de producten die we gebruiken en bezitten. Met dit in het achterhoofd, sommen we hieronder de voorstellen op die we stuurden naar de Europese Comissie. We willer ermee een direct positief effect hebben voor ons allemaal in deze verbonden digitale wereld.

We stellen educatieve transparantie voor over de impact en gevolgen van de elektronische industrie. Zowel wat betreft de milieu als de sociale impact, in lijn met de huidige regelgeving voor alcohol en tabaksmagnaten.

Hardware

  • Om gebruikers aan te moedigen om producten te hergebruiken in plaats van een nieuwe te kopen, stellen we een gewogen belasting voor die hergebruik prefereert boven nieuwe apparaten.
  • We ondersteunen de democratisering van hersteldiensten door een grote vorm van uniformiteit na te streven tijdens de productie van smartphones.
  • In lijn daarvan zouden ontwikkelaars herstelelementen langer beschikbaar moeten houden.

Software

  • Om de slagkracht van software te bewaren stellen we voor om softwareondersteuning minstens vijf jaar aan te houden.
  • We onderschrijven een bredere toegang tot alternatieve besturingssystemen door ze wel of niet versleutelbaar te maken. Dit zal de levensduur van software en data privacy verlengen.
  • Bovendien willen we er zo voor zorgen dat gebruikers minder lang verplicht verbonden blijven aan een geïnstalleerd besturingssysteem.
  • We onderschrijven he gebruik van open technologie om de samenwerking en de controle te verhogen.

Telecom operators en elektronische doorverkopers

  • Telecom providers moeten begaan zijn met hun ecologische voetafdruk en een economisch belang ontwikkelen om minder te consumeren. Daarom onderschrijven we het gebruik van gerecycleerde of opgewaardeerde antennes en/of een vervanging van oude apparatuur door nieuwe energie efficiënte apparatuur.
  • Het is ook cruciaal dat recycle initiatieven er niet voor zorgen dat consumenten een nieuwe telefoon kopen. We ijveren ervoor dat dat operatoren en doorverkopers van elektronica enkel commerciële waarde verbinden aan gerecycleerde toestellen als ze ouder zijn dan twee of drie jaar.

Wil je een overzicht van alle voorstellen die we aanbrachten? Klik dan op deze pdf.

Het is tijd om bedachtzamer en verantwoordelijker om te gaan met de elektronica die we dagelijks gebruiken. Technologie zal niet snel verdwijnen. In plaats van de olifant in de kamer te mijden, stellen we je voor om jezelf te informeren over de impact van je verbruik en hoe je je gedrag stap per stap kan aanpassen. Vanuit FairTEC nemen we een holistische aanpak om een echte positieve impact voor gebruiker en omgeving te maken.